Direktlänk till inlägg 18 oktober 2007

Hur är det egentligen?

Av Fru Fundersam - 18 oktober 2007 20:25

Frun lyssnar på ett program om arbetets värde.

Lever vi för att arbeta?

Eller arbetar vi för att leva?


Vad är arbete?

Straff för dina synder, belöning, rättighet, andligt arbete, kroppsligt arbete, lönearbete, vilodagar, plikt, välgärning för att bidra till världen - Bibeln, Luther, Marx - alla har de haft åsikter ...


Programmet heter: 

Filosofiska rummet : Arbetets värde

och sändes söndag 14 oktober 2007.

Gå in här och lyssna på ett samtal med

Lasse Dencik, socialpsykolog, Bob Hansson, författare

och Victoria Höög, filosof. Programledare: Lars Mogensen.

(Sänds även på fredag kl. 21.03.)



 
 
Fredagsmys

Fredagsmys

18 oktober 2007 21:21

Hej Fru Fundersam! Gillar din sida och har lagt den som länk under "Frimodiga bloggar" på min sida i dag. Gå gärna in och kolla fredagsmys-fredagsmys.blogspot.com - jag är oxå filosof i grund och botten och passionerad, intresserad och nostalgisk - 50-plusare med ungdomligt sinnelag (framhärdar trots att ungtupparna hånar mej för detta epitet) fast med en jäkla massa erfarenhet och ett trängtande längtande hjärta efter rättvisa, kärlek, bättre värld och ärligare politiker!

http://fredagsmys-fredagsmys.blogspot.com

 
Ingen bild

Fru Fundersam

18 oktober 2007 22:29

Kul att du tittar in!
Jag hälsar på hos ´dig också! Lagt din länk på sidan här.

 
Anna-Lys

Anna-Lys

19 oktober 2007 07:37

Antar att du menar lönearbete och inte sysselsättning?

Tja ... arbetar gör vi väl för att några andra ska bli rika, medan vi själv luras till att ta fler lån? Inte är det för brödfödan, för då hade vi fortsatt jaga, fiska och odla.

Somliga arbeten är meningsfulla, då kan man säga att vi gör det för att det tillför mening i livet ... men då närmar vi väl oss begreppet sysselsättning istället.

Hur kan mänskligeten vara så dum och gå på den är karusellen som bara är av ondo? Hur kan vi tro att vi är förmer för att vi har arbete?
Visst är det väl ett märkligt bedrägeri som pågått i många år.

Hur kan vår titel på arbetsplatsen öka vårt människovärde ... och de utan arbete ses som tärande ???? Hur korkade är vi egentligen? Djuren är mycket, mycket smartare!


http://anna-lys.blogspot.com

 
Hanneles paradis

Hanneles paradis

19 oktober 2007 11:53

Jja, beror på, maken säger att han har sin hobby som arbete, fast fritidsintressen har han också.

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
Ingen bild

Fru Fundersam

19 oktober 2007 16:14

Tänk om det inte behövs så många som lönearbetar. Tänk om det inte finns plats för alla. Vad händer då med den resterande tredjedelen?

 
Anna-Lys

Anna-Lys

19 oktober 2007 16:49

cxds "cex does ..." ;-)

Vad menar du med plats?

http://anna-lys.blogspot.com

 
Ingen bild

Fru Fundersam

19 oktober 2007 17:06

uzmt
usch, zå man tänker.
Plats - jag menar "på arbetsmarknaden", i de fina bostadsområdena, i de rätta skolorna, i den fina världen med YTA och STATUS. Där de utvalda får dunka varandra i ryggen och känna sig duktiga bakom sina solglasögon.

 
margus

margus

20 oktober 2007 21:07

Hörde reprisen härom kvällen utan att ha sett ditt inlägg.
Fastnade särskilt för åsikten att de som föraktar arbetslösa för att man själv har ett lönearbete borde fundera över VILKET arbete man får lön för. Är t.ex jobb med reklam eller vapenexport något att yvas över. Har man verkligen gjort rätt för sig då? Bra fråga!
Lönearbete är ju en sorts prostitution. Man säljer sina tjänster, i vissa yrken sin kropp, i andra sin själ. Är detta något att göra sig märkvärdig över?

Under Svenska Stålbadet (90-talskrisen) var man mer förlåtande mot arbetslösa. Det kröp inpå alla då de flesta kände någon som var arbetslös (det har många glömt nu).
Då talade man mer om att det alltid kommer att finnas en tredjedel som inte får plats på arbetsmarknaden. Man talade om MEDBORGARLÖN för dessa grupper, och FRIÅR så att man kunde dela på de jobb som fanns.
Om detta är det i dag tyst. Nu gäller det att sparka nedåt för att behålla sin position. Djungelns lag.

http://margus.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Fru Fundersam

21 oktober 2007 18:27

Ja, du margus. Man får hoppas att inte Djungelns lag ska få råda särkilt länge till. Det bådar inte gott för mänskligheten.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Fru Fundersam - 13 maj 2008 11:54

Denna blogg är avslutad. Men den ligger kvar tills vidare .... Här är Fru Fundersams sparade inlägg: AllmäntDagens trudeluttDrömmar och bilderFilmer och teaterFrun lagar matHumorHälsa & ohälsa & livsstilKulturfrågor och religionKärlek och vänskapLivs...

Av Fru Fundersam - 10 maj 2008 03:41

Fru Fundersam har funnits på bloggen sedan den 9 oktober 2006. I nitton månader. Eller ett och ett halvt år, drygt.  Det får räcka så.   Nu har bloggen gjort sitt och den som skrivit om Fru Fundersams förfärliga och härliga inre liv och yttre strapat...

Av Fru Fundersam - 8 maj 2008 21:50

Frun funderar OFTA och MYCKET, över vägen ut från hemmet till det hägrande arbetslivet! Det kommer att bli en LÅNG väg ...   Länge har Frun tittat på annonser om olika spännande lediga tjänster, och varje gång tänkt att: ...ja, men det...

Av Fru Fundersam - 8 maj 2008 21:23

Sommarvarmt har det varit i Fru Fundersamland, idag. Frun var ute i trädgården iklädd shorts och linne till sena kvällen. Och solen värmde gott när vinden mojnat. Då är det SKÖNT igen, att finnas till.  ...

Av Fru Fundersam - 7 maj 2008 20:49

Frun har nyss hälsat på små alldeles underbara kattungar. Och HUR ska det gå att motstå att ta sig an en av dem?  Det är nära nog otänkbart ...  ...

Presentation

Omröstning

Kan man styra sin egen lycka?
 Ja - jag bestämmer allt själv
 Nej - ödet styr
 Nej - kultur, miljö, familj styr
 I större utsträckning än man först tror

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27
28
29 30 31
<<< Oktober 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards